Nyheter

 

Stark framtid för smartare byggnader: Assemblin förvärvar Fidelix Group

Ett av de nordiska ledande installationsföretagen Assemblin har förvärvat samtliga aktier i Fidelix Group den 8.12.2020.

Fidelix Group med dotterbolag grundades i Finland 2002 och har sedan dess utvecklats till att bli en av de ledande aktörerna i Norden inom klimatsmarta byggnadsautomation- och ledningssystem. Med uppdraget att skapa smarta byggnader för en hälsosammare framtid har företaget utvecklat flera marknadsledande produkter och kundlösningar som de utvecklar, säljer, installerar och underhåller i Finland och Sverige. Båda företagen har för avsikt att delta aktivt i den omvandling av byggbranschen som nu pågår för att möta nya globala utmaningar.

  • Hela byggsektorn förändras och vi tänker aktivt delta i den omvandling som nu pågår. Fidelix avancerade kompetens stärker och kompletterar Assemblins erbjudande och påskyndar vår utvecklingsresa. Jag är därför glad att välkomna Fidelix koncernens anställda, kunder och leverantörer till Assemblin Group, säger Mats Johansson, VD och koncernchef för Assemblin.

Verksamheten i Fidelix koncernen kännetecknas av entreprenörskap, stark kompetens och en hög nivå av innovation och digitalisering, särskilt inom moln-, IMD- och IoT-lösningar. Företaget har också omfattande installations- och serviceverksamhet men säljer också individuella kundlösningar. Fidelix servicepaket inkluderar Building Management Systems (BMS) Fidelix och Larmia samt EcoGuard, ett system för individuell mätning utvecklat för flerbostadsfastigheter.

  • Vi är mycket stolta över den verksamhet och de tjänster vi har utvecklat, och det är positivt att vi nu kommer att vara en del av ett växande företag med höga ambitioner. Vi kan se att vi delar samma vision och fokuserar på kvalitet, hållbarhet och effektivitet. Denna transaktion är fördelaktig för båda parter och jag ser fram emot en gemensam framtid, säger Tero Kosunen, VD och koncernchef för Fidelix.

Fidelix kommer att organiseras som ett oberoende affärsområde inom Assemblin. Transaktionen är föremål för godkännande från konkurrensmyndigheterna.

Vi tror starkt att denna transaktion är fördelaktig för båda parter och även för våra kunder. Vår gemensamma ambition är att fortsätta med det vi båda siktar på: att erbjuda de bästa lösningarna och att hitta nya, effektiva och säkra sätt att skapa smarta och hållbara tekniska lösningar i byggnader.

illustration_vd_logga_201201_v2

För mer information, vänligen kontakta: 
Tero Kosunen
Fidelix, CEO
tero.kosunen@fidelix.fi
Tel. +358 50 444 1200

Om Assemblin
Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vi designar, installerar och underhåller tekniska system för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor känner sig bekväma. Vi gör detta genom ett nära lokalt samarbete som stöds av en stark organisation. Vi har en årlig försäljning på cirka 10 miljarder SEK och 5 800 dedikerade medarbetare på mer än 100 platser i Norden. Läs mer på assemblin.com.


Avalon W17 utvecklas med nya spännande funktioner

Från och med nu kommer Avalon W17 att levereras med Evo Client som HMI. Atlas kommer dock fortsättningsvis kunna användas om så önskas.

Detta innebär följande:

  • Samma gränssnitt som i Evo SCADA.
  • Färdiga länkar för att från Avalon koppla sig till andra W17 och Evo SCADA.

Övriga nyheter i Avalon:

  • Avalon har nu stöd för flera Carbon-slingor. Kommunikationen kan nu även gå över IP via en IP-port ex. EDW100.
  • Avalon har nu stöd för fjärruppdatering, d.v.s. nästa patch för Avalon kommer att kunna installeras via Evo SCADA.

Befintliga W17 kan uppdateras till denna version. Uppdateringen ligger på download.larmia.se.


Avalon och Evo SCADA stödjer protokollet MQTT

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) är ett öppet nätverksprotokoll som transporterar meddelanden mellan anordningar, vanligtvis över TCP/IP. Dess lätta vikt gör det lämpligt för små enheter/system, men det kan även användas för att styra större avancerade system.

MQTT-protokollet definierar två typer av nätverksenheter: en meddelandemäklare och ett antal klienter. En mäklare (MQTT Broker) tar emot meddelanden från publicerande klienter och dirigerar sedan meddelandena till målklienter (prenumererande klienter).

Informationen är organiserad i en hierarki av ämnen (MQTT Topic) som kan liknas med adresser, till exempel hus/rum/temperatur.

Protokollet specificerar inte utformningen av ett meddelandes innehåll, dock är det vanligt att innehållet antingen är det råa värdet eller någon form av datastruktur, till exempel JSON eller XML. 

MQTT förenar fastighetsautomation med IoT på ett smidigt och effektivt sätt.


 

EVO Master för Avalon W17 – Undercentral blir Huvudcentral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I många mindre anläggningar är det sällan ekonomiskt försvarbart att investera i ett separat SCADA-system. Idén med att ha en DHC inbyggd i en DUC/PLC är inte ny, men om all funktionalitet i ett SCADA-system kan inkluderas, blir det betydligt mer intressant.

Med en Evo Master-licens i Larmias Avalon W17 förvandlas undercentralen till en DHC genom vilken man kan hantera en anläggning med tre underliggande W17-DUC:ar. Det är smart och enkelt genom att användargränssnittet är bekant och att hela anläggningen kan hanteras på distans genom uppkoppling mot W17 Evo Master.

Skulle anläggningen behöva byggas ut med fler undercentraler och ett överordnat system kan Evo Master-licensen uppgraderas till en separat Evo SCADA-licens.


Fidelix investerar i Lansen Systems AB för att stärka erbjudandet inom trådlösa sensorer och radioinfrastruktur.

Fidelix Holding Oy har den 10 december förvärvat 40% av aktierna i Lansen Systems AB, ledande inom utveckling av smart sensorteknologi. Lansen Systems AB är ett svenskt produktutvecklingsföretag med fokus på smarta sensorer och trådlös mätinsamling. Lansen Systems AB har utvecklat och tillverkat sensorsystem i mer än 10 år och har vuxit snabbt med många nöjda stora kunder i Europa.

Fidelix är föregångare inom smart fastighetsautomation och god styrning av inneklimat. Fidelix stärker nu sin produkt- och tjänsteportfölj i bostadssektorn för att hjälpa fastighetsägare att uppfylla EU:s energieffektivitetskrav i bostadshus och lägenheter. EU:s energieffektivitetsdirektiv kräver att enskilda mätare installeras i bostadshus och lägenheter.

Läs mer


LS920 – Ett riktigt bra kvalitetssystem med 30 år i drift

År 1990 utvecklade Larmia sitt SÖ-system LS920 och mängder av styrsystem runt om i Sverige firar snart sin 30-årsdag.

Hemligheten till att systemet har kunnat hållas i drift så länge är löpande uppdateringar och anpassningar till ny teknik. Vår ambition har alltid varit att försöka hålla systemet vid liv, men nu har vi kommit till en punkt då det börjar bli svårt att hitta reservdelar. Därför erbjuder nu Larmia alla sina trogna kunder att uppgradera gamla LS920-anläggningar till den senaste tekniken utan att kompromissa på kvalitén, och dessutom till ett förmånligt pris. Vi lovar också att vi tar hand om de gamla komponenterna för återvinning och återanvändning i sann kretsloppekonomisk anda.

Kontakta oss på säljavdelningen så berättar vi mer om upplägget.


Evo SCADA Uppdatering 19.11.1

Nya trendkurvor

Trendkurvorna har fått en del nya funktioner. T.ex. finns det nu två varianter av zoom för trendkurvan – ”fast” och ”fri” – som har olika mängd kontroll över vilket område i kurvan som ska visas.

Fast zoom gör att zoomen följer bestämda perioder. De som har använt zoomfunktionen i Atlantis kommer att känna igen denna variant.
Fri zoom gör att perioden kan väljas helt fritt. Denna variant gör också att enhetsaxeln för objekt kan zoomas in om så önskas.

Läs gärna manualen till webbklienten för att se detaljerad information om de nya funktionerna.

Förbättrad utskriftsfunktion

Utskriftsfunktionen tar nu en skärmdump som sparas till en fil och öppnas automatiskt med det program i datorn som hanterar bilder. Från detta program kan man sedan t.ex. skriva ut eller skicka filen per e-post. Larmlistan, trendkurvor och rapporter har en egen utskriftsknapp för att endast ta det aktuella fönstret och få med hela innehållet, även om allt inte får plats på en gång på skärmen.
På grund av tekniska begränsningar finns denna funktion endast i Evo Client.

Kommentar till handställda objekt

Då man ställer ett objekt i manuellt läge, eller forcerar ett objekt, kan man lägga till en kommentar. I listan över handställda objekt visas nu vem som satt objektet i handställt läge, samt själva kommentaren.

Några nya filter i objektsökningen

  • Har en extratext
  • Har en anteckning
  • Text i tag-namn
  • Använder PLC till PLC-kommunikation

Gruppers tidkanaler och regulatorer

I undermenyn i systemfliken finns nu knappar för att lättare komma åt en grupps tidkanaler och regulatorer.


Nya supporttider

Från och med 1 maj har vi nya supporttider. Vardagar 08.30-16.00. Stängt för lunch 12.00-13.00.

Du når enkelt supporten genom att ringa: +46 8-444 53 01


Fidelix Group förvärvar EcoGuard och skapar nordisk marknadsledare för att göra byggnader smarta

Fidelix Holding Oy har den 2 april ingått ett avtal om att förvärva EcoGuard AB, marknadsledande svensk leverantör av molnbaserad mjukvara, sensorprodukter och innovativa lösningar för fastighetsägare inom bostäder.

EcoGuards lösningar möjliggör temperaturmätning och fakturering av vatten och el baserad på individuell konsumtion (IMD), som hanteras och administreras i CURVES – en kraftfull molntjänst för dataanalys och visualisering. Plattformen gör det möjligt för fastighetsägare att analysera, visualisera, optimera och fakturera energi baserad på faktisk användning. Förbrukning av el och vatten kan analyseras av både fastighetsägare och enskilda boende.

”EcoGuard har en imponerande meritlista från att lösa fastighetsägares utmaningar i ett brett perspektiv. Erfarenheterna och betygen vi fått från EcoGuards kunder har varit utmärkta – utan undantag. Det är det bästa beviset på det fantastiska arbetet som hela laget har gjort sedan 2004. ”säger Tero Kosunen, VD Fidelix.

”Vi är glada att få vara en del av Fidelix-koncernen. Vi tror att Fidelix är en idealisk partner för att stödja vår tillväxtplan i Sverige, och vi ser också en stor möjlighet för oss att växa med vårt erbjudande till bostadsbyggare och fastighetsägare i Finland och andra nya marknader. Vi kommer att bli ännu starkare tillsammans i digitaliseringen av byggnader i Norden ”, säger Björn Fagerdahl, VD EcoGuard.

EcoGuard har idag en omsättning på 100 MSEK och cirka 50 anställda. Förvärvet har ingen inverkan på de anställda i EcoGuard eller Fidelix. Pro forma nettoomsättning för Fidelix-koncernen är nu över 40 miljoner euro och koncernen sysselsätter 280 personer.

För mer Information:
‍TeroKosunen, Fidelix Oy, CEO, tel. +358 50 444 1200
Björn Fagerdahl, EcoGuard AB, CEO, tel. +46 73 233 0135


Stefan Bolöv går vidare mot nya utmaningar.

”Det har varit ett intressant och händelserikt år som vVD. Den har innehållit både mycket av min tidigare roll, men även processen av att lämna över rodret till vår nya VD Tomas Fränden.
Under min tid på Larmia har jag haft förmånen att gå till jobbet och göra något jag brinner för: Jobba med fantastisk medarbetare och kunder, framtidsvisioner, kreativt skapande och teknik i framkant. Allt detta och samtidigt få bidra till en ökad samhällsnytta genom verktyg för ökad energibesparing, som är en av vår tids stora utmaningar.
Jag är stolt över att ha fått vara en del av allt som Larmia åstadkommit och alla innovativa produkter vi tagit fram. Företaget kommer alltid att ha en speciell plats hos mig. Jag önskar alla kunder och medarbetare nya framgångar under nya ägare och ny ledning”.


Tack Hans för ditt livsverk!

Det har nu blivit dags för Lamias grundare Hans Bolöv att gå i pension 50 år efter att han startade Larmia.
Årtiondena sedan starten har innefattat många olika delar. Allt från Larmsystem för fastighetsautomation som namnet Larmia härstammar från och reläbaserade styrsystem som senare utvecklades till datoriserade styrsystem och då lades Control till i namnet. Man kan i dagens generation av styrsystem se den ide om nytänkande, kvalitetsanda och användarvänlighet som varit med sen starten.
– ”Efter att ha haft förmånen att spendera så många år av sitt yrkesliv med att varje dag göra någonting man tycker om och brinner för så är det nu dags att lägga mera tid på andra intressen som alltid funnits där bl.a. båtbyggnation och båt åkande. Jag vill passa på att tacka allt kunder och kollegor för en rolig och intressant tid – utan er hade vår utveckling inte varit möjlig”, säger Hans.
Hans brinner för företaget och kommer att finnas kvar som Senior Advisor och på så sätt fortsatt att bidra med sitt kunnande och innovativa idéer.


Larmia policy avseende integritet och marknadsföring

Den 25 maj 2018 träder den nya EU-förordningen GDPR i kraft. GDPR reglerar hur personuppgifter får behandlas och ersätter den nuvarande personuppgiftslagen.

Larmia Control AB kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med de regler som följer av GDPR och vi kommer inte att använda dina personuppgifter för något annat syfte än att kunna leverera våra tjänster.

Välkommen att läsa mer om hur dina personuppgifter och din data behandlas på vår hemsida under fliken Dokumentation – Övrigt eller genom att klicka här (pdf).


Fidelix förvärvar Larmia Control

Larmia är ett anrikt svenskt teknikbolag inom databaserade styr-, regler- och övervakningssystem för fastighetsautomation. Bolaget, som i år firar sitt 50-årsjubileum, är välkänt i marknaden för sina högkvalitativa och användarvänliga lösningar för fastighetsbranschen.

Januari 2018 förvärvade Fidelix Sverige AB  Larmia Control AB (“Larmia”) i Sollentuna från Hans Bolöv och Stefan Bolöv. Investeringen är en del i Fidelix strategiska satsning för att bli marknadsledare inom energieffektiva, användarvänliga och öppna byggnadsautomationssystem.

Stefan Bolöv, Vice VD Larmia :  Detta är ett naturligt nästa steg för oss – bolagen kompletterar varandra väl och vi delar såväl kultur som en passion för att leverera ett ännu bättre inomhusklimat. Tillsammans är vi också bättre rustade att utveckla nästa generations produkter”.

Tomas Frändén, VD Larmia: Vi är mycket glada att Larmia Control nu blir en del av Fidelixgruppen. Vi kommer att tillsammans med Larmiateamet utöka vår närvaro på den svenska marknaden  och vidareutveckla än mer marknadsanpassade lösningar.
Mer information


W17 klar för leverans
Från och med idag, fredagen 8 september, kommer alla Avalon-beställningar att levereras som W17.


Ny återförsäljare – Jadaab, Östersund
Larmia välkomnar Energi och Inneklimat som återförsäljare av Larmia styr- och övervakningssystem.
Mer information


Ny återförsäljare – Energi och Inneklimat AB, Norrköping
Larmia välkomnar Energi och Inneklimat som återförsäljare av Larmia styr- och övervakningssystem. Energi och Inneklimat är en heltäckande samarbetspartner inom fastighet tekniska installation med bred kunskap och lång erfarenhet.
Mer information


Larmia söker återförsäljare i Skåne och norra Norrland
Nya Återförsäljare Skåne och norra Norrland (pdf)


Hotell Voksenåsen i Oslo
En nationalgåva från Norge 1955. Statens fastighetsverk förvaltar anläggningen och 2013 påbörjades en överenskommelse för att skapa en hållbar byggnad.
Artikel i Aktuella Byggen 2016 (pdf)


Nytt Projekt – Urban Escape SCADA
Larmia gratulerar KSS Klimat & Styrsystem som har av Zengun fått förtroendet att sköta integreringen av SCADA-systemet för hela projektet Urban Escape med Larmia produkter.
Mer information


Nyhet! EcoPAC PLC